Jumbo NK Pool 2024

Trainingsintensiteit van gedreven speler betaalt zich uit in uitverkocht Beneluxtheater tegen uiterst solide Ivo Aarts, de finale live op RTL7, met dank aan Lotto. Kijk de finale hier terug op Videoland!

Erkende sterren als Niels Feijen, Nick van den Berg en Marc Bijsterbosch allen vroegtijdig uitgeschakeld

14 januari 2024

BERLICUM – Zondag stond in Berlicum het koningsnummer van het Jumbo NK Pool op het programma, het 9-ball. Op de slotdag stond al vast dat er aan het eind van de dag een nieuwe kampioen zou zijn. Over wie dat zou worden liepen de inschattingen uiteen.

In de eerste halve finale werd Marc Bijsterbosch als licht favoriet gezien. Maar Ivo Aarts had een plan en wilde Marc vanaf het begin onder druk zetten en niet laten weglopen. Dat lukte; Ivo startte sterk, pakte een vroege voorsprong en gaf die met succesvolle safety’s en gedegen spel niet meer uit handen. Bijsterbosch miste een aantal ballen en erkende dat dat tegen Ivo Aarts funest is: 9-6 voor Ivo.

In de tweede halve finale was het aan de jongere generatie, hoewel Jan van Lierop al heel wat jaren meedraait in de top. Zijn uitdager Yannick Pongers stond te popelen om de aanval in te zetten. Van Lierop gaf nauwelijks iets weg en wist een voorspong op te bouwen door twee mislukte breaks van Yannick. Pongers verkleinde de achterstand naar 6-7 waardoor de spanning, ook bij de toeschouwers, verder opliep. Yannick moest een safety spelen, die goed leek te zijn, maar onbedoeld potte hij een andere bal waardoor hij zichzelf in de problemen had gewerkt. Dat bleek doorslaggevend; Jan pakte het rack en maakte op eigen break geen fout: 9-6.

En dus maakte een volgepakt Beneluxtheater in Berlicum zich op voor een finale tussen Ivo Aarts en Jan van Lierop. De kijkers ter plaatse en live op RTL7 werden meteen getrakteerd op enkele spectaculaire jumpshots. De spelers gaven elkaar weinig. Jan wist een gaatje te slaan naar 3-1 en in de acht racks die daarop volgden was Ivo voortdurend bezig de z’n achterstand te dichten, wat uiteindelijk lukte: 6-6. Wederom een spannende finale! In het rack waarop Ivo voor het eerst op voorsprong kon komen miste hij de vier, Jan profiteerde gretig, pakte het rack, en won ook z’n eigen break waardoor er opnieuw een gat van twee was: 8-6 voor Jan. Met van Lierop op de hill lag de druk bij Ivo, die de zeven mistte, waardoor Jan de titel kon grijpen: voor het eerst Nederlands Kampioen 9-ball!

Het was een beloning voor de gedreven jongeling uit Deurne, die het spel zeer serieus neemt en in de weken voorafgaand aan het Jumbo NK Pool een ongekende trainingsintensiteit aan de dag had gelegd. En het was een teken hoe breed de Nederlandse pooltop in de verschillende disciplines inmiddels is geworden, waar grote namen Niels Feijen en Nick van den Berg niets meer cadeau krijgen, waar spelers als Marc Bijsterbosch, Ivo Aarts, Tim de Ruyter, Quinten Pongers en Jan van Lierop klaar staan om over te nemen, en waar jongeren als Yannick Pongers en Mika van Berkel ook internationaal een steeds hoger niveau laten zien. De spelers stuwen elkaar op naar een steeds hoger niveau – en dat werd door het publiek in het Beneluxtheater van Berlicum en thuis voor de buis ten volle gewaardeerd.

Komende woensdag start in hetzelfde Beneluxtheater de KNBB Jumbo Masters Driebanden, en ook bij dit event wordt de finale live uitgezonden op RTL7, zondag 21 januari tussen 15:30 en 17:30.

Facebook
LinkedIn