Jaspers wint de Masters 2023

De Nederlandse titel was hem twee keer uit de vingers geglipt, maar na zondag is Dick Jaspers weer Nederlands beste op het biljart. In het Beneluxtheater in Berlicum won de nummer één van de wereld de finale van de Jumbo Masters met 5-2 tegen Jean Paul de Bruijn.

 

15 januari 2023

BERLICUM – De Nederlandse titel was hem twee keer uit de vingers geglipt, maar na zondag is Dick Jaspers weer Neerlands beste op het biljart. In het Beneluxtheater in Berlicum won de nummer één van de wereld de finale van de Jumbo Masters met 5-2 tegen Jean Paul Paul de Bruijn. De twee finalisten gaan voor Oranje over drie maanden naar het WK voor landenteams in Viersen. Jaspers verdient met zijn titel de 30 punten voor de wereldranglijst en loopt weer iets verder uit op Dani Sánchez en Marco Zanetti. Voor zijn 21e Masterstitel en de 22e Nederlandse titel werd Dick Jaspers (57) in zijn laatste partijen niet echt bedreigd. Jean Paul de Bruijn startte weliswaar in de finale met een 10-0 setwinst, maar Jaspers sloeg gelijk terug met 10-0, won de derde, liep uit naar 4-2 en zette na 4-3 de kroon op het werk. De kampioen stak even een triomfantelijk vingertje in de lucht, kreeg de gelukwensen van de uittredende kampioen en zei in het Ziggo interview in de arena dat hij gelukkig was met de titel, blij dat het klaar was, omdat hij voor een lange Koreaanse marathon staat en vond winnen van de titel belangrijker dan zijn positie op de wereldranglijst.

 

Dick Jaspers juicht na de triomf tegen Jean Paul de Bruijn in de finale

 

De KNBB Jumbo Masters hadden voor de latere winnaar een bizarre start, omdat Jaspers in zijn eerste partij werd verslagen door Frans van Schaik, de showman en outsider op dit kampioenschap. Het was even schrikken voor de wereldtopper, die evenwel ongenaakbaar groeide in de Masters en soepel uit de poulefase kwam. De knock-outs gaven de allerbeste Jaspers zien met winst op Jack Wijnen, Barry van Beers en tenslotte Jean Paul de Bruijn.

Dick Jaspers hield na afloop een betoog waarin hij schertsend het gehanteerde setsysteem naar 10 punten ter discussie stelde. ,,Ik snap dat het publiek en de tv-kijkers spanning willen, maar in zulke korte partijes moeten wij slopende partijen spelen.” De nieuwe kampioen dankte niettemin de ‘fantastische organisatie’, de fans en zwaaide vriendelijk naar de voormalige kampioenen in het publiek.

Op het podium in het theater stonden behalve de twee finalisten verder ook Raimond Burgman, één van de routiniers en generatiegenoot van Jaspers en De Bruijn en Barry van Beers, deze zondag 47 geworden en altijd weer hopend op zijn eerste Masters succes. Het toernooi was gestart met zestien, in de kwartfinales verdwenen Glenn Hofman, Dave Christiani, Jack Wijnen en Frans van Schaik uit het toernooi en in het voortraject Jean van Erp en Jeffrey Jorissen.

Harry Mathijssen, organisator met zijn stichting, en Paul Brekelmans, de voorzitter van driebanden, zeiden in de slotspeech dat ze blij waren met zo veel kwaliteit en sportiviteit, dat de BEN organisatie elk jaar wil verbeteren en voor de spelers het prijzengeld van de Jumbo Masters willen verhogen.

 

Dick Jaspers met de schaal als de nieuwe kampioen van Nederland

 

Het overzicht van de halve finales:

Dick Jaspers-Barry van Beers 4-0

De voortekens waren uiterst gunstig: de Brabanders Dick Jaspers en Barry van Beers gingen een mooi gevecht tegemoet met twee spelers in een stijgende vorm. De realiteit achterhaalde evenwel de voorspellingen. Dick Jaspers was eigenlijk heel de wedstrijd superieur. Hij startte de wedstrijd al met een 10-8 setwinst, geholpen door een gelukje bij zijn laatste carambole. Het vervolg was welhaast een demonstratie van klasse van Jaspers. Het werd daarna 10-8 in 3, 10-3 in 3 en 10-4 in 6. En Jaspers meldde zich net als vorig jaar voor een finale tegen Jean Paul de Bruijn.

Dick Jaspers had een feilloos gevoel, sprak hij later. ,,Ik heb heel weinig verkeerd gedaan, alleen een paar op-en-neer ballen die ik niet goed had ingeschat. Maar vanaf het begin heb ik de partij onder controle gehad en zo kon ik vier keer goed finishen. Jammer voor Barry, dat hem dat op zijn verjaardag moet overkomen.” Barry van Beers, die 47 wordt vandaag en in het voortraject de beste partij van het toernooi speelde tegen Jean van Erp, treurde over de gemiste kansen. ,,Ik kreeg een paar keer een mooie positie om in de wedstrijd te komen, maar die heb ik niet benut. Helaas, ik zal weer een jaar moeten wachten op Masters-succes.”

 

Jean Paul de Bruijn-Raimond Burgman 4-1

De partij tussen de titelverdediger en de ex-winnaar, kreeg een extra dimensie, omdat de winnaar een ticket verdient voor deelname aan het Europees kampioenschap. Die plaats had De Bruijn volgens CEB normen eigenlijk al verdiend, door de verdiende rankingpunten op de Masters wordt het ticket nu ook door de KNBB gehonoreerd. De overwinning tegen Burgman was meer dan verdiend, gezien het degelijke optreden van De Bruijn en het matige spel van zijn tegenstander in deze partij.

Jean Paul de Bruijn had ook de beste start met 10-5 in 8 en zag Burgman één keer terugslaan, met 10-4 in 4 voor een 1-1 stand. Het was Burgman’s laatste kunstje, want na de 10-3 (5) van De Bruijn, ging het ook in de cruciale 5e set mis: Burgman miste een belangrijke losse band en zag De Bruijn profiteren met een 10-8 setwinst. De vijfde set onderstreepte het meesterschap van de Zeeuw, die op 7-2 een feilloze losseband scoorde en uitmaakte met 10-2.

 

De vier spelers voor het podium, Dick Jaspers, Jean Paul de Bruijn, Raimond Burgman en Barry van Beers

 

Een vertrouwd gezicht: Dick Jaspers op de hoogste trede

 

De Beneluxarena wordt toegezongen in een feestelijke sfeer

 

De uitslag van de 31e Jumbo Masters:
1 Dick Jaspers 1.889-9
2 Jean Paul de Bruijn 1.392-7
3 Barry van Beers 1.781-9
4 Raimond Burgman 1.264-8
5 Glenn Hofman 1.439-7
6 Dave Christiani 1.392-10
7 Jack Wijnen 1.035-7
8 Frans van Schaik 0.954-9
9 Jean van Erp 1.596-5
10 Raymund Swertz 1.024-6
11 Joey de Kok 0.975-9
12 Therese Klompenhouwer 0.905-6
13 Kay de Zwart 1.116-6
14 Jeffrey Jorissen 1.294-7
15 Adrie Demming 0.884-5
16 Jerry Hermans 0.893-6.

 

Dick Jaspers excuseert zich bij Barry van Beers: sorry voor je verjaardag

 

Dick Jaspers reageert na één van zijn zeldzame missers

 

Barry van Beers, een verwoede poging om terug te komen

 

Jean Paul de Bruijn en Raimond Burgman voor de start van hun halve finale

 

Jean Paul de Bruijn in de slotfase van de halve finale

 

Raimond Burgman, poging om de score een beter aanzien te geven

 

Tekst: Frits Bakker
Foto’s: Ton Smilde

jaspers wint masters 2023
Facebook
LinkedIn